Aktuality

Legendárnu chatu Björnsonka navštívila nórska veľvyslankyňa

12.12.2016

Veľvyslankyňa Nórska na Slovensku, Inga Magistad navštívila kompletne zrekonštruovanú chatu Björnsonka, nazvanú po nórskom spisovateľovi Bjørnstjernovi Bjørnsonovi, aby odhalila pamätnú tabuľu pre túto významnú literárnu osobnosť Nórska.

V Octigone milujeme projekty, ktoré majú svoju dušu a pokiaľ v sebe ešte spájajú aj akúkoľvek formu športového vyžitia, snažíme sa urobiť maximum. Nie nadarmo trávi Octigon tím voľný čas v telocvičniach, na ihriskách a rôznych športových súťažiach. Rekonštrukcia Eko-šport hotela Björnson bola preto od úplného začiatku našou srdcovkou.

Björnsonka bola vybudovaná v 50. rokoch 20. storočia ako turistická ubytovňa a vďaka polohe hneď pri lyžiarskych svahoch a krásnemu prostrediu Nízkych Tatier sa rýchlo stala kultom medzi turistami.

Keďže bola vybudovaná mládežníckou organizáciou, niesla meno po Bjørnstjernovi Bjørnsonovi - osobnosti, ktorá hájila právo Slovákov na vlastný jazyk, národnú identitu a kultúru. Ten sa o situácii Slovákov v Uhorskej monarchii nebál písať v medzinárodnej tlači a pomohol tak pritiahnuť pozornosť veľkých štátov k malému národu v strede Európy.

Ubytovňa Björnsonka bola často používaná, ale jej rekonštrukcia nepatrila medzi priority prevádzkovateľov. Práve preto si projekt rekonštrukcie a modernizácie Eko-šport hotela Björnson vyžadoval citlivé plánovanie a premyslené umiestňovanie prvkov do interiéru aj exteriéru hotela.

Keď Octigon oslovili majitelia Björnsonky s plánom na rekonštrukciu, odporučili sme využitie prostriedkov z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast na podporu turizmu v regiónoch. Spolupráca na tomto projekte si vyžadovala nielen identifikovanie vhodnej výzvy, ale aj prípravu projektu, podrobné plánovanie rozpočtu a rozumné rozdelenie medzi exteriérové a interiérové prvky, projektové riadenie a poradenstvo pri obstarávaní zariadenia a služieb.

Bonusom, ktorý sme my v Octigone získali, bolo aj rozšírenie našich vedomostí o osobnosti Bjørnstjerna Bjørnsona a nórskej literatúre a takisto sme si prehĺbili naše vedomosti o regióne Nízkych Tatier. Zrekonštruovaný Eko-šport hotel Björnson, pre ktorý sa nám z prostriedkov Európskej únie podarilo získať celkovo v hodnote 890 490 EUR, budeme radi navštevovať, športovať tam a oddychovať v jeho príjemnom prostredí. Chystáte sa tam túto zimu aj vy?