Aktuality

Octigon sa stal členom Zväzu priemyselných výskumných a vývojových organizácií

02.08.2016

Od júna 2016 je Octigon členom Zväzu priemyselných výskumných a vývojových organizácií (ďalej len „Zväz“ alebo „ZPVVO“) ako nezávislej organizácie združujúcej výskumné organizácie založené na území Slovenskej republiky, ktorých predmetom činnosti je výskum, vývoj, vzdelávanie, certifikácia a s tým súvisiace činnosti.

Nakoľko Octigon aktívne pôsobí aj v oblasti projektov financovaných z verejných zdrojov, ktorých predmetom je výskum a vývoj, jednou z jeho úloh v rámci Zväzu je podieľať sa na eliminácii problémov vznikajúcich v novom programovom období pri písaní žiadostí o nenávratný finančný príspevok, verejnom obstarávaní a následnej implementácii projektov.

Za posledný rok sa Zväz aktívne podieľal na rozpracovaní všetkých koncepčných materiálov a riešení ťažiskových problémov spojených s riadením, koordináciou, legislatívou a organizačným zabezpečením vedy a techniky na Slovensku. Na základe tohto prebiehali aktivity súvisiace so spracovaním a prípravou Akčného plánu implementácie Stratégie výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu Slovenskej republiky na roky 2014 – 2016 (AP RIS3 SK). Zväz sa aktívne podieľal a naďalej sa podieľa aj na plnení zámerov Inovačnej politiky v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky a hodnotení operačných programov z programového obdobia 2007 – 2013, ako napríklad Operačný program Výskum a vývoj, Konkurencieschopnosť a hospodársky rast a Informatizácia spoločnosti.

Agentúra na podporu výskumu a vývoja (ďalej len „Agentúra“) patrí medzi najväčších poskytovateľov finančných prostriedkov vo výskumnej oblasti. Zväz má možnosť diskutovať s Agentúrou o špecifikách výskumnej problematiky, ktoré prináša prax. Práve v tejto oblasti bude aktivitu vyvíjať aj Octigon.