Aktuality

Operačné programy ľudskou rečou: 2 časť - Operačný program Ľudské zdroje

03.11.2016

Neviete sa zorientovať v eurofondoch? Zdá sa vám všetko komplikované a nezrozumiteľné? Octigon prináša pravidelný seriál o operačných programoch. Každý štvrtok vám jednoducho a zrozumiteľne priblížime jeden z nich. Dnes sa dozviete viac o Operačnom programe Ľudské zdroje (OPĽZ).

V rámci tohto operačného programu sú finančné prostriedky vyčlenené na podporu vzdelávania, zvýšenia zamestnanosti, podporu mladých ľudí, pomoc osobám, ktoré sú na hranici chudoby, zvyšovaniu zamestnanosti či zvyšovaniu životnej a vzdelanostnej úrovne marginalizovaných  komunít.

Prostredníctvom financií operačného programu je naplánovaná podpora skvalitňovania a zvyšovania úrovne vzdelávania na všetkých typoch škôl s dôrazom na prepojenie na požiadavky trhu práce a ľahšej zamestnanosti absolventov. Rovnako je dôraz kladený aj na podporu zvyšovania profesijných kompetencií pedagogických a odborných zamestnancov na všetkých stupňoch vzdelávania.

Medzi kľúčové aktivity patrí zvýšenie zamestnanosti mladých ľudí do 29 rokov a dlhodobo nezamestnaných občanov.

Ďalšou z podporovaných oblastí je zvýšenie vzdelanostnej úrovne príslušníkov marginalizovaných komunít, predovšetkým Rómov. Podporené majú byť aktivity na zlepšenie informovanosti a  spolupráce rodičov so vzdelávacími zariadeniami, zvýšenie počtu detí navštevujúcich predškolské zariadenia, zníženie miery predčasného ukončenia školskej dochádzky, rozvoj finančnej gramotnosti, ale aj  zvýšenie miery povedomia v oblasti zdravotnej starostlivosti. Podpora má smerovať aj k budovaniu predškolských zariadení, komunitných centier aj zlepšenie úrovne bývania.

Riadiacim orgánom pre Operačný program Ľudské zdroje je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

O operačnom programe sa môžete viac dozvedieť TU.