Aktuality

Operačné programy ľudskou rečou: 6 časť - Operačný program Integrovaná infraštruktúra

01.12.2016

Neviete sa zorientovať v eurofondoch? Zdá sa vám všetko komplikované a nezrozumiteľné? Octigon prináša pravidelný seriál o operačných programoch. Každý štvrtok vám jednoducho a zrozumiteľne priblížime jeden z nich. Dnes sa dozviete viac o Operačnom programom Integrovaná infraštruktúra.

V rámci tohto operačného programu sú financie vyčlenené predovšetkým na podporu železničnej, vodnej a cestnej dopravy a podporu zlepšovania prístupu k informačným a komunikačným technológiám.

V oblasti železničnej dopravy pôjde najmä o modernizáciu, elektrifikáciu a výstavbu železničných tratí, znižovanie bezpečnostných rizík, obnovu mobilných prostriedkov, výstavbu záchytných parkovísk, prestupných terminálov železničnej osobnej dopravy a ich napojenie na cestnú sieť. V cestnej doprave bude podporená výstavba diaľnic a rýchlostných ciest vrátane privádzačov, budovanie inteligentných dopravných systémov, zvyšovanie bezpečnosti cestnej dopravy, výstavba a modernizácia ciest I. triedy, ako aj modernizácia verejnej osobnej dopravy - modernizácia a výstavba električkových a trolejbusových tratí, vybudovanie a modernizácia technickej základne na opravu a údržbu vozidlového parku dráhovej MHD a nákup električiek a trolejbusov. Zlepšenie splavnosti dunajskej vodnej cesty a modernizácia a výstavba verejného prístavu v Bratislave je jedným z cieľov infraštruktúry vodnej dopravy.

Podstatou investícií v rámci informačnej spoločnosti je budovanie modernej, na občana orientovanej a efektívnej elektronizovanej verejnej správy, vytvorenie kvalitného digitálneho obsahu a umožnenie prístupu k širokopásmovému internetu a službám každému občanovi vrátane starších, hendikepovaných alebo sociálne znevýhodnených občanov.

Riadiacim orgánom pre Operačný program Integrovaná infraštruktúra je Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky.

O tomto operačnom programe sa môžete viac dozvedieť TU.