Aktuality

Operačné programy ľudskou rečou: 7 časť - Program rozvoja vidieka a Operačný program Rybné hospodárstvo

08.12.2016

Neviete sa zorientovať v eurofondoch? Zdá sa vám všetko komplikované a nezrozumiteľné? Octigon prináša pravidelný seriál o operačných programoch. Každý štvrtok vám jednoducho a zrozumiteľne priblížime jeden z nich. Dnes sa dozviete viac o Programe rozvoja vidieka a Operačnom programom Rybné hospodárstvo.

Program Rozvoja vidieka

Program Rozvoja vidieka je určený na rozvoj poľnohospodárstva, lesníctva, potravinárskeho priemyslu a vidieckych oblastí. Podporená bude hlavne podnikateľská činnosť v oblasti živočíšnej a rastlinnej výroby, činnosť nových a malých poľnohospodárskych podnikov aj potravinárska výroba. Financovaná bude aj výstavba a rekonštrukcia lesných ciest a prístupu k lesnej pôde, modernizácia a oprava odvodňovacích systémov a kanálov.

Naplánovaná je aj obnova dedín, a to najmä rekonštrukcia miestnych kanalizácií, vodovodov, miestnych komunikácií, mostov, lávok či zastávok. Aktivity sa budú orientovať aj na zmenu vzhľadu a úpravu obcí,  tvorbu verejných priestranstiev námestí a parkov. Investície majú smerovať aj do vidieckeho cestovného ruch a agroturistiky.

Riadiacim orgánom pre Program rozvoja vidieka je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

O operačnom programe sa môžete viac dozvedieť TU.

 

Operačný program Rybné hospodárstvo

Z operačného programu Rybné hospodárstvo budú smerovať investície do modernizácie existujúcich rybochovných zariadení/rybníkov, obstarania potrebných technológií, výrobných objektov, pričom podporené bude aj budovanie nových rybochovných zariadení/rybníkov. Prostriedky majú byť investované aj do doplnkových činností, napríklad na rozvoj rybárskej turistiky. V rybnikárstve sa podporí odbahňovanie vodných plôch, ktoré slúžia na hospodársky chov rýb, zlepšenie chovných podmienok a zvýšenie produktivity rybníkov s ohľadom na životné prostredie.

Operačný program umožní propagáciu produktov rybného hospodárstva formou propagačných  kampaní, čo by  malo  pozitívne ovplyvniť spotrebu rýb na Slovensku. Zároveň umožní chovateľom rýb s kvalitnou produkciou posilniť ich pozíciu na trhu.

Riadiacim orgánom pre Operačný program Rybné hospodárstvo  je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

O operačnom programe sa môžete viac dozvedieť TU.