Aktuality

Presun eurofondov na boj s COVID-19

30.04.2020

Na rokovanie vlády bol predložený materiál z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, na základe ktorého by malo dôjsť k presunu finančných prostriedkov z fondov Európskej únie v objeme 1,252 miliardy eur na boj s koronavírusom.

Eurofondy z existujúcich operačných programov by mali byť presunuté na:

  • podporu zdravotníckeho systému v sume 249,20 milióna eur,
  • udržanie zamestnanosti vo výške 506,99 milióna eur,
  • podporu pre mikro, malé a stredné podniky vo výške 330,20 milióna eur,
  • podporu zložiek integrovaného záchranného systému vo výške 51 milióna eur,
  • iné opatrenia na zmiernenie dopadov COVID-19 vo výške 114,80 milióna eur.

Loptička je tak na strane jednotlivých ministrov, ktorí musia v čo najkratšom čase presunúť prostriedky a urýchlene vyhlásiť špecializované výzvy, ktoré podporia vyššie uvedené oblasti. V súčasnosti sú vyhlásené dve špecializované výzvy, a síce:

  1. výzva Ministerstva vnútra SR z Operačného programu Kvalita životné prostredie, cez ktorú môže Ministerstvo zdravotníctva SR a Hasičský a záchranný zbor nakupovať diagnostický materiál, osobné ochranné pracovné pomôcky či refundovať mzdové náklady;
  2. výzva z Operačného programu Výskum a inovácie so zameraním na podporu dlhodobého strategického výskumu – Zdravie obyvateľstva a zdravotnícke technológie.

Analýza eurofondov nekončí. Rezorty musia aj naďalej hľadať prostriedky, ktoré nebudú naplno využité a môžu byť presunuté na opatrenia v boji s koronavírusom.

Zdroj:

https://www.vicepremier.gov.sk/aktuality/cko/remisova-presuvame-12-miliardy-eur-na-boj-s-koronavirusom-na-zachranu-pracovnych-miest-a-do-zdravotnictva/