Aktuality

Reforma školstva

11.04.2017

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky zverejnilo 15. marca 2017 Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania „Učiace sa Slovensko.“ Dokument je základným pilierom pripravovanej reformy školstva z dielne ministerstva.

Dokument Učiace sa Slovensko vznikol na základe téz pre oblasť regionálneho a vysokého školstva, ktoré tím expertov predložil na pripomienkovanie v októbri a novembri 2016. Členom autorského tímu je aj bývalý minister školstva Milan Ftáčnik.

Školskou reformou ministerstvo plánuje predĺžiť povinnú školskú dochádzku na 11 rokov. Jej začiatkom by boli posledné ročníky materských škôl. Ako však autori priznávajú, súčasná kapacita škôlok na takýto krok ešte nie je pripravená. Ďalšou zmenou bude zavedenie nových pravidel do „homeschoolingu,“ kedy je dieťa vzdelávané doma rodičom s pedagogickým vzdelaním.

Domáce vzdelávanie už dnes zákon umožňuje. Podľa štatistík Centra vedecko-technických informácií sa doma vzdeláva 149 detí. Rodičia v úlohe domácích učiteľov nedostávajú žiaden príjem a toto obdobie sa im ani nezapočítava do dôchodku.

K Národnému programu rozvoja výchovy a vzdelávania „Učiace sa Slovensko“ sa budete môcť vyjadriť aj vy, prostredníctvom verejného fóra. Prvá vlna stretnutí s autormi dokumentu prebehla v Bratislave 8. apríla. Ďalšie stretnutie sa bude konať 22. apríla 2017 v priestoroch Divadla Aréna v Bratislave. V dopoludňajších hodinách (10.00 h – 12.15 h) bude témou diskusie regionálne školstvo, popoludní (12.45 h – 15.00 h) bude čas vyhradený pre vysoké školstvo.

Na podujatie sú pozvaní bývalí ministri školstva, predstavitelia profesijných a záujmových združení, zástupcovia miestnej štátnej správy a samosprávy či riaditelia priamo riadených organizácií rezortu školstva. Svoje pripomienky a návrhy budú môcť prezentovať taktiež rektori a dekani vysokých škôl, členovia Akreditačnej komisie, predstavitelia reprezentácie vysokých škôl, ako aj zástupcovia vedeckých ústavov. Vstup pre verejnosť je voľný až do naplnenia kapacitných možností.

Zatiaľ sa zdá, že plánované zmeny ovplyvnia aj kapacity, ktorými v súčasnosti školské zariadenia disponujú. To znamená podporu aj zo štátnych zdrojov. Celkový obraz vzdelávania však môžete ovplyvniť aj vy. Účasťou a aktívnym zapojením sa na stretnutach s tímom expertov Ministerstva školstva.

 

Zdroj/viac informácií:

http://skolskyservis.teraz.sk/skolstvo/msvvas-dokument-uciace-sa-slovens/33739-clanok.html

https://www.aktuality.sk/clanok/426986/reforma-skolstva-pocita-s-tym-ze-deti-budu-ucit-aj-rodicia/

https://www.minedu.sk/data/files/6987_uciace_sa_slovensko.pdf