Aktuality

Vďaka inováciám inteligentnej dopravy Amazon zníži svoje náklady

01.03.2017

Amazon je v spoločnosti známy okrem iného tým, že ide proti prúdu súčasných trendov v personalistike. Amazon je firmou, ktorej firemná kultúra je postavená na vysokých pracovných výkonoch a súťaživosti medzi zamestnancami a nie na rovnováhe medzi ich pracovným a súkromným životom. Amazon investoval do inteligentnej dopravy, aby v budúcnosti mohol racionalizovať svoje náklady. Inovácie sú pre firmy dôležité.

Dopravný systém navrhnutý Amazonom je podobný cloudovej platforme, ktorú automobilky a technologické spoločnosti vytvárajú a zdokonaľujú. To znamená, že vozidlá/zariadenia (jednotlivých spoločností) môžu navzájom zdieľať možnosti premávky, bezpečnostné štatistiky a ďalšie dôležité informácie.

Systém Amazonu stavia na tom, že tieto cesty budúcnosti budú viacpruhové a súčasne obojsmerné, smer a počet pruhov sa bude meniť na základe aktuálnej dopravnej alebo poveternostnej situácie. Amazon si toto riešenie už nechal patentovať.

Riziko autonómnych vozidiel (vozidiel riadených bez ľudského vodiča) spočíva v rozoznávaní cestného značenia.  Toto je umiestnené vyššie, nad cestnými komunikáciami a v rôznych štátoch sa líši. K vyriešeniu problému má viesť inteligentná sieť ciest, ktoré budú s automobilom v reálnom čase komunikovať. Nastavenie a kontrola by prebiehala v dohľadovom centre.

Pre Amazon, ktorého značnú časť nákladov tvoria náklady na prepravu tovaru a doručovaniu, by inteligentná sieť a zavedenie vozidiel bez vodičov znamenalo významné zníženie nákladov na prevádzku.

Kto  ďalší bude mať záujem investovať do rozvoja inteligentnej dopravy? Európska únia podporuje rozvoj inteligentnej dopravy aj pomocou rámcového programu Horizon 2020 a oblasti Smart, green and integrated transport. Octigon pomáha špičkovým slovenským aktérom v oblasti dopravy zapájať sa do otvorených výziev aj v programe Horizon 2020.

Zdroje:

https://touchit.sk/amazon-si-patentoval-inteligentnu-dialnicnu-siet/94245

https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/smart-green-and-integrated-transport