Aktuality

Vízie vlády SR vo verejnom obstarávaní

23.04.2020

Vláda SR sa dohodla na finálnom znení programového vyhlásenia vlády a predložila ho Národnej rade SR. Niekoľko bodov vyhlásenia sa týka aj procesov verejného obstarávania, preto vám v nasledujúcom článku prinášame stručný prehľad najvýznamnejších z nich.

Zverejňovanie dokumentov

Vláda SR chce zaviesť povinné zverejňovanie všetkých príloh uzatvorených zmlúv a akýchkoľvek dodatkov k zmluvám. Okrem toho budú orgány samosprávy povinné uverejniť na svojom webe materiály zo zasadnutí zastupiteľstiev, rád, informácie o verejných obstarávaniach, rozhodnutia o poskytnutých grantoch a podobne.

Centrálne nákupy v zdravotníctva

Štátne nemocnice budú mať centrálne riadený rozpočet, jednotný ekonomický softvér, centrálne obstarávanie, riadenie platieb a viacstupňové schvaľovanie objednávok a zmlúv s prahovými hodnotami. Zároveň budú centrálne nakupované najpoužívanejšie lieky, pomôcky a zdravotnícke materiály.

Kontrola zákaziek financovaných z fondov EÚ

Kontrolu verejných obstarávaní v projektoch financovaných z fondov EÚ bude vykonávať iba jeden orgán, ktorým by mal byť Úrad pre verejné obstarávanie.

Obstarávanie IT zákaziek

Jedným z cieľom novej vlády je aj zjednodušenie procesov verejného obstarávania IT zákaziek. Obstarávať by sa mali menšie celky a dbať sa bude najmä na open source technológie. Budú vytvorené inovatívne formy nákupu, ako napríklad agilné obstarávanie či digitálne trhovisko.

Otvorenie trhu s učebnicami

Vláda chce dať školám právo vybrať si druh učebníc, ktoré vyhovujú im potrebám a preferenciám.